Friday, March 1, 2013

става дума за милиони

Приятели и познати продължават да ме питат и да възклицават: "Как така? Това е невъзможно! Как така университетски преподаватели ще се съдят и влачат по съдилищата?"

Ами, така.

Става дума за мно-о-о-о-го големи пари, за които няколко пъти съм питала и писала публично.

Първо, за бомбастичния проект за византийските ръкописи-коментари на Платон и Аристотел, обявен като финансиран от фондация "Отворено общество" - София.
Второ, за големия проект за периодичните издания по философия и хуманитаристика, който така беше изпълнен от бенефициентите, че във филиалната библиотека на специалност Философия няма нито броеве на "Философски алтернативи", нито един брой от списанието за антична философия и наука Rhizai. А уж този пък проект е бил финансиран от "Александър фон Хумболт" и "Тисен". Две фондации финансират голям проект, а после във филиалната библиотека няма нито един екземпляр от нито един брой на двете най-сериозни и международно признати философски списания, които излизат в България.
Трето, за проекта European Graduate School for Ancient and Medieval Philosophy. И за него няма отчет.

И за трите проекта, както става дума за пореден път на този блог, за пореден път попитах на Общото събрание на ФФ на 19 октомври 2012 г., но до ден-днешен няма отговор на нито един от въпросите за тях.

На този блог, обаче, досега не е ставало дума за няколко десетките милиони лева, които СИБАНК получи като комисионни при издаването на новите документи за самоличност на българските граждани - лични карти и международни паспорти - през 2010 г.

За това писах през пролетта на 2010 г. на блога на Иван Бедров като коментар на негов пост, озаглавен: "Ами, не разбираме"

Ето можете да го прочетете тук:
http://ivanbedrov.com/?p=1944

Към този пост имам два коментара, вторият от които е от 5 май 2010 г., от деня, в който най-после ми дойде ред да подам моите документи.

Там написах:

Само искам да се похваля, че днес бях ощастливена да бъда “обработена”.
От 26 април, понеделник, след повече от десет притичвания до “оня списък”, четири от които вчера и стоене на крак днес от 8.30 до 15.30.
В израз на съчувствие към милионите сънародници, които щат или не щат тази година ще трябва да си издадат нови л.к. и паспорти, се присъединявам към предложението на колегата Бедров за привличане на стажанти-гимназисти и предлагам още:
1. МВР да се осведоми за организацията от 2000 и 2005 г. и да удължи работното време на тези служби най-малко до 19.30.
2. МВР да се осведоми за организацията от споменатите две години с подобни кампании, но и да направи справка с Националния статистически, че огромна част от българските граждани пътуват предимно през летните месеци в чужбина – на гости, по работа, на почивка. Значи, поне през май трябва да има дежурни приемни за документи във всички почивни дни.
3. Ако не им стигат полицаите, с които разполагат, които, както е посочила колегата по-горе, са 63000, да включат в приема на документи – като студентска практика и стаж – студентите от Полицейската академия в Симеоново.
4. Да им се откъсне от сърцето по някоя и друга пейка, която да се сложи пред входовете и във входовете на общините, защото по тези опашки има и бременни жени, болни хора, много възрастни хора и т.н.
5. Да си изметат входовете на паспортните служби и да оберат паяжините от таваните им.
Last, but not least, днес научих, че банката, към която се превеждат сумите за банково обслужване на “Процеса”, е, разбира се
СИБАНК!
Затова,
6. Да бъдат така добри да коригират табелите със сумите, които са разпечатани на входовете на паспортните служби и да отразят действителната стойност с комисионните към нея:
таксата за бърз паспорт е не 80, а 85 лева;
Сиреч комисионната на СИБАНК е 5 лв за паспорт и 4 лв за л.к.
Някои хора влизат за “Процеса” след няколкодневно висене по опашките с точно приготвени пари (от 116 лв) и едва вътре разбират, че трябват още 9 лв за комисионната на СИБАНК извън посоченото на табелата отпред.
( А вие сами сметнете, ако СИБАНК получава по 9 лв комисионна от всеки, а няколко милиона български граждани са принудени да си сменят документите тази година, колко милиона ще капитализират от всичко това.
Да си ги харчат със здраве, а ние няма да питаме за конфликт на интереси.)
Весели празници!

***
Така де, не може някой да пресмята дали СИБАНК е получила между 50 и 100 милиона лева от комисионни при издаването на новите документи за самоличност през 2010 г., и да се пита какво ли прави г-жа Цветелина Бориславова с всички тези милиончета, да има нахалници, които си позволяват в тесен приятелски кръг да се питат с какви пари преподобният г-н Светослав Божилов щедро меценатства при издаването на културна и виртуално-културна периодика, и после питащите да останат ненаказани.
Съд, съд трябва да има за такива нахални питащи като мен!
***

post scriptum:
Понеже няколко души ме питаха напоследък, в понеделник, 4 март, става един месец от изслушването в Софийския градски съд, но още няма решение.